1.8.11

Legertop in Turkije opgestapt

Legertoppen staan doorgaans niet bekend als vredelievend. De geschiedenis van deze wereld heeft dat veel te vaak bewezen. Een reden wellicht waarom veel Nederlanders niet wakker liggen van het opstappen van de legertop in Turkije. Zo, die kunnen geen staatsgreep meer plegen. Helaas, het ligt anders, heel anders.
        Mijn Turkse zwager is oud-officier van de Turkse marine. Hij is een fel voorstander van de scheiding van kerk en staat, zoals de meeste militairen. Hun grote angst is een steeds grotere invloed van de Islam in hun land, waaraan Erdogan zijn volledig medewerking verleend.
        Ettelijke vrienden van mijn zwager zitten inmiddels in de gevangenis, zonder enige aanklacht en zonder proces. Opgepakt om angst aan te jagen, om monden te snoeren. Dat de legertop is opgestapt is een signaal naar de wereld toe. Zij roepen om vrede en om echte democratie. Daarvan is onder Erdogan geen sprake: journalisten worden vermoord of opgepakt. Iedere uiting van kritiek op het huidige bewind wordt hard afgestraft. Regelmatig worden verworven vrijheden van de burger middels nieuwe wetten weer teruggedraaid. Het leger versus de AKP staat voor de moderne 'westerse' Turk versus de conservatieven.

Turkse gedetineerden (o.a. journalisten) hebben een krant uitgegeven. Ik hoop dat deze krant de rest van de wereld (vertaald) zal bereiken.

No comments:

Post a Comment