4.8.11

Spaarnwoude hopelijk snel 'onveilig'

De 'bruidsschat' die het recreatieschap Spaarnwoude ooit meekreeg, is bijna op. Nog hooguit vier jaar en dan kan het Schap de boel niet meer onderhouden zoals het dat wil. Dat is een slechte zaak en dus is het Schap naarstig op zoek naar commerciële exploitatie, van derden wel te verstaan. Eén van die plannen is de bouw van een Landal Greenpark bij het Fort Benoorden Spaarndam. Dat fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een oude verdedigingslinie die als werelderfgoed op de Unesco lijst staat. Het nu lekkende en steeds verder in verval rakende fort moet dan een bezoekerscentrum worden. Nee, een gedeelte ervan, want het moet ook nog een restaurant herbergen, de receptie van het park en er komen wat ruimtes, waarin je kan overnachten. Dat moet een speciale ervaring zijn: overnachten in een fort (?).



        Even afgezien van de grote groep tegenstanders (zie Stichting Natuurbehoud Fort Benoorden) van de bouw van een Landal park en de diverse berekeningen van aannemers die zeggen dat het opknappen van het fort veel goedkoper kan dan de 3 miljoen, die het Schap aangeeft, kan je ook stellen, dat het Schap er geen sluitende exploitatie op na houdt. Maar voor die constatering is het rijkelijk laat. Ofschoon?
        Spaarnwoude is een recreatiegebied, een natuurgebied. Maak je een wandeling, dat gaat dat over prachtig aangelegde paden door geweldig gemaaide grasvelden, nette bossages...precies zoals het in Nederland hoort: strak aangeharkt. Geen lol aan te beleven dus. Stijg je met een vliegtuig op van Schiphol, dan zie je het al: de verkaveling van Nederland. Een blokjespatroon, dat ik eigenlijk nog nooit ergens anders heb gezien. Zelfs in Zwitserland, waar de autokerkhoven netjes worden aangeveegd, zie je dat niet. Nederland is wat dat aangaat uniek lelijk. Alleen plaatsen als Naarden zijn leuk om vanuit de lucht te zien.
        Vandaag meldt mijn plaatselijke krant, dat het Schap delen wil sluiten, omdat er geen geld meer is voor onderhoud, want die plaatsen zouden dan onveilig worden. Het eerste wat me te binnen schiet is "Dan onderhoud je het toch gewoon niet!" Ooit lag hier Holtland, een oerbos dat zich uitstrekte van Alkmaar tot  Den Haag. Alles wat daarvan (gecultiveerd) over is, is een zielig stukje Haarlemmerhout. Het lijkt me geweldig om de natuur in Spaarnwoude zijn gang te laten gaan. Een nieuwe droom: een stukje woesternij zoals je ook  in andere landen ook tegenkomt. Ik zie Turkije, Griekenland, Spanje en Italië toch echt hun land niet aanharken. Waar zouden ze moeten beginnen? Als mijn zus in Turkije naar haar huis op de berg gaat, moet ze met haar motor slalommen om het asfalt tussen de gaten te vinden. En als we een stukje gaan wandelen is dat niet over paden, want die zijn er niet. Toch komen we altijd weer veilig thuis.



        Het woord 'natuur' betekent 'niet door de mens gewijzigde omgeving of omstandigheden'. In Nederland is dus helemaal geen natuur. Ik heb dan ook een nieuwe opdracht (en tevens een perfecte oplossing) voor het bestuur van het recreatieschap Spaarnwoude: Leg natuur aan! Dat kost helemaal niets en een dag later kunnen jullie jezelf opheffen.

No comments:

Post a Comment