16.8.11

'Wegkijken kan echt niet meer'

Dat is de titel van een artikel van Frans Timmermans (Tweede Kamerlid PvdA) in NRC Next van maandag 15 augustus. Ondertitel: Bestrijd leugens over de Islam. Misschien een open deur, maar toch het lezen absoluut waard (nergens een link te vinden). Hij schrijft o.a.:


"De fanatiekste verdedigers van onze joods-christelijke traditie zijn niet zelden atheïsten. Ze hullen zich in de mantel van het christendom, omdat ze zich zo het best kunnen afzetten tegen de vermeende islamitische vijand. Paradoxaal genoeg doen ze wat ze de islam verwijten. Omdat ze niet gelovig zijn en omdat ze geen affiniteit met godsdienst hebben, maken ze van het christendom een politieke ideologie. Die vullen ze vervolgens aan met voor het traditionele christendom nogal wezensvreemde elementen - vooral op het vlak van persoonlijke vrijheden, zoals homorechten en het recht op abortus of euthanasie.
Elders in het artikel noemt hij de Amerikaanse journalist Christopher Caldwell ("De immigratie van moslims is een tijdbom. Moslims hebben veel kinderen en de christenen bijna geen"), de Amerikaanse essayist Bruce Bawer ("De massale deportatie van moslims is de enige redding voor Europa") en de Canadese journalist Mark Steyn ("Een burgeroorlog is het enige instrument waarmee Europa het demografische tij nog kan keren")."
Timmermans schrijft:
"We kunnen natuurlijk onze schouders blijven ophalen over deze apocalyptische beelden en ze afdoen als de wat zwaar aangezette, oprechte bezorgdheid van mensen die zijn begaan met ons - culturele en etnische - voortbestaan (...), maar wie trouw wil blijven aan de verlichtingsidealen, waarbij de ratio centraal staat in het sociale contract waarop deze samenleving is gebaseerd, zal er alles aan moeten doen om de discussie aan te gaan over deze denkbeelden en de politieke consequenties ervan. Wegkijken kan niet, al wat het maar omdat leugens - consequent herhaald en niet consequent ontmaskerd, de neiging hebben om zich als feiten te nestelen in het collectieve bewustzijn."

No comments:

Post a Comment