27.7.12

Olympische geldverslinding


Europese kampioenschappen, wereld kampioenschappen, Olympische Spelen. Er wordt wat afgesport. Dat klinkt negatief en zo bedoel ik het ook. Multinationals met werknemers, die zichzelf leegzuigen om een seconde beter te zijn dan een collega. Maar wat is er het belang van, om het snelste te hollen, het hoogste te springen of het verste te werpen? Ik kan ook de vraag stellen, wat een mens bezielt om de beste te willen zijn. Roem, geld, geschiedschrijving, onsterfelijkheid? Het is aan de sporter om hiervoor in alle vrijheid te kiezen, maar om zijn droom te verwezenlijken is een enorm bedrijf nodig. En dat bedrijf deugt niet.


     Mijn Rabobank sponsort sport terwijl mensen door verlies van hun baan hun hypotheek niet meer kunnen betalen: huis veilen. Heeft het een iets te maken met het ander? Ja! In een mensenwereld zou je empathie verwachten, maar die is er niet. Zaken zijn zaken, maar mijn rente gaat naar een wielrenner. Een maand geen hypotheek betalen, de ideale oplossing voor nijpende problemen, kan ook niet, want zaken blijven zaken. Wat het met elkaar te maken heeft is, dat niemand begrijp waarom het ene wel kan en het andere niet. Wat niemand begrijpt is dat de Rabobank de komende vijf jaar 1 miljard wil bezuinigen, maar wel sportevenementen blijft sponsoren.


     De Olympische Spelen: 60 miljoen euro voor een kabelbaan over de Theems...                   (ik ben even stil, ik denk aan alle andere benodigde voorzieningen in Londen en zie dan elders op de wereld uitgemergelde kinderen voor me, overstromingen, bootvluchtelingen en ach waarom niet: armoede in Engeland zelf). Gisteravond op de televisie: hoeveel waren het er...16.000 militairen op de been voor beveiliging en hoorde ik 35.000 politiemensen vallen? Waar gaat dit nog over?
     Alle steden die de Olympische Spelen hebben georganiseerd kampen nog met hoge schulden en alle stadions, die voor dergelijke kampioenschappen werden gebouwd, zijn te groot om kostendekkend geëxploiteerd te worden. In Zuid Afrika  staat een stadion te verrotten en in Peking is het een toeristische attractie geworden. Maar we gaan gewoon door. Over vier jaar wéér ergens anders. Geld is er alléén niet, als het arme mensen, rampen en noodsituaties betreft. Geld is er in overvloed voor plezier, eigenlijke onzin dus.


     Dat de Olympische Spelen niet meer in Olympia kunnen worden gehouden begrijp ik volkomen, maar in 2004 werden ze weer gehouden waar ze thuis hoorden, in Griekenland. Kosten nog moeite werden gespaard om dat te realiseren. Het vliegveld van Athene werd zelfs verlegd naar buiten de stad (geen overbodige luxe overigens, want vroeger dook je zo de huizenmassa in). Vanaf dat jaar hadden de Spelen daar moeten blijven.
     De schandalige geldverspilling aan stadions, infrastructurele aanpassingen, beveiliging, onderkomens voor de sporters, het Hollandhuis om maar wat te noemen, en alles wat ik verder hier niet eens kan verzinnen, is niet meer van deze tijd. Was al van geen enkele tijd, maar sinds 9/11 en de daarop gebaseerde veiligheidseisen nog veel en veel minder. Een weldenkend mens kán eenvoudig niet zeggen, dat hier nog van enige rationaliteit sprake is.


     Je kan niet alles opdoeken in de wereld en de Olympische Spelen zijn inmiddels een traditie, gebaseerd op de oudheid, die ook ik niet wil schrappen. Maar het kan anders. Laat de Spelen weer plaatsvinden in Griekenland, waar ze ooit zijn ontstaan en laat ieder deelnemend land meebetalen. Zorg voor een goede permanente voorziening en laat de openingsceremonie telkens door een ander land organiseren. Dan kan iedere natie nog laten zien hoe geweldig goed ze zijn, kan ieder sporter zichzelf verder leegzuigen en heeft Griekenland haar trots terug en kan er wellicht nog op verdienen ook.


     En als ik het dan toch over één locatie heb: Het Europese Parlement mag ook wel eens ophouden met de voortdurende verhuizing tussen Straatsburg en Brussel, die ongeveer 200.000.000 per jaar kost.
     Wat is het toch, beste burgers van deze aardkloot, dat jullie deze excessen maar gewoon voor lief blijven nemen. Wanneer begint de Financiële Revolutie? Wanneer dringt het tot jullie door, dat voetballers, managers, acteurs niet meer waard zijn en meer rechten hebben dan jullie zelf? (besloot zij machteloos) 
 

No comments:

Post a Comment