9.4.12

Günter Grass

Günter Grass
Günter Grass ligt onder vuur, want hij heeft geschreven, dat de Israëlische politiek niet deugt. Wie wist dat nog niet? Natuurlijk, de halsstarrige denkers, die 'het oude volk' nooit een haar willen krenken.
     In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen, op land waar niet-joden woonden. De Tweede Wereldoorlog had een schuld aan de Joden gecreëerd en de wanstaltige daden van het Duitse Nazisme moesten worden goedgemaakt. Dat dit ten koste ging van andere mensen in de wereld maakte toen even niet uit. Ging het de wereld wel om die schuld of om voor eens en voor altijd af te zijn van het feit, dat de Joden geen eigen land hadden? Waarom kregen de Roma geen eigen land?
     De geschiedenis van de joden is omstreden. Volgens de een werden zij altijd verdreven, volgens de ander zijn daar helemaal geen bewijzen voor. Ik heb nog te weinig gelezen, om tot een definitieve mening te komen, maar de theoriën van Shlomo Sand, Israëlisch geschiedkundige en hoogleraar aan de universiteit van Tel Aviv, staan mij het meeste na.
     Persoonlijk walg ik van termen als 'het uitverkoren volk'. Hoe je het ook wendt of keert, waar dit ook op moet berusten, ieder volk is uitverkoren, of ieder volk is het niet. Net zoals een neger niet minder is dan een blanke en die blanke weer niet minder dan een mongool. Maar dat mag je niet zeggen, want het jodendom heeft een lading gekregen sinds WOII en met ladingen gaan wij uiterst nerveus om.

Benjamin Netanyahu
     Maar goed, Günter Grass dus. Een ontwikkelde man, die politiek en godsdienst wel weet te scheiden. Iets wat velen niet zo goed afgaat. Anti regering Israël staat bij hen gelijk aan antisemitisme. Dus als je tegen de politiek van Nederland bent, ben je tegen katholieken, protestanten, gereformeerden, joden, islamieten? Op dat domme niveau kom je dan uit. Op dat domme niveau komt Netanyahu uit. En dat niet alleen omdat Günter nu stout is geweest met zijn vers, maar omdat hij op zijn zeventiende in dienst ging bij de Waffen-SS. Volgens mij was de jongen Duitser. In Nederland gingen jongens in het Nederlandse leger.
     Misbruik van valse argumenten, is dat. Er wonen meer joden buiten Israël dan erin. Veel van hen, maar ook veel inwoners van Israël, kunnen zich helemaal niet vinden in de Israëlische politiek. Op het moment staan vooral tijdschriften bol van misstanden in Israël. Gebrek aan woningen, torenhoge huren, de steeds groter, duurder en machtiger wordende groep orthodoxe Thora lezers, de enorme defensie uitgaven, de verdrijving van Palestijnen. Noem maar op. De agressieve politiek van Israël kan slechts voortduren, omdat Europa zich nog steeds schuldig voelt en omdat de NAVO haar strategische plek in het Midden-Oosten niet kan missen. En daar lijden vooral de Palestijnen onder. Intens vuile politiek, waar Obama helaas ook aan meedoet. Ik had hem hoger ingeschat.

Ortodoxe joden
     Het is mij liever dat Iran geen kernwapens heeft, maar dat geldt voor alle landen. Liever dat er geen oorlogen zijn. Liever dat er geen enge regeringen zijn, die zo de macht over een regio in handen hebben, en daar behoort Israël ook toe.
     Onze schuld is afgelost! Hitler is dood! Israël is een feit, waar niemand in de wereld nog omheen kan. Nu kunnen we het vrijelijk hebben over mentaliteit, over of die deugt of niet deugt, ongeacht of die joods is of niet.

No comments:

Post a Comment