31.3.12

Anoniem Meldpunt Uitkeringsfraude

Beryl Dreijer diende donderdag 29 maart een motie in, om een meldpunt op de website van Velsen te zetten, waar anoniem aangifte kan worden gedaan over uitkeringsfraudeurs. Een kliklijn. De motie werd niet aangenomen.
        Een aantal partijen was niet tegen een meldpunt (het is al in wording, volgens wethouder Verkaik), maar wel tegen de mogelijkheid anoniem te klikken. GroenLinks is volledig tegen het meldpunt en heeft de wethouder gevraagd het meldpunt, gezien de grote hoeveelheid commentaar van raadsleden, nog eens goed te overwegen.


        Waarom zijn wij tegen? Ik denk dat slachtoffers/nabestaanden van WOII zich dat wel kunnen indenken. Klikken is één van de machtigste wapens van dictaturen. Mao heeft er miljoenen mensen de dood mee ingejaagd. Niet omdat die mensen iets verkeerd deden, maar omdat ze het niet met zijn politiek eens waren, omdat ze graag als echtpaar bij elkaar wilden blijven, of alleen maar omdat ze een buurman hadden, die hen niet mocht. Maar nog meer, omdat het klikken de klikker iets opleverde. Een rangetje hoger op de politieke ladder of een betere functie bij een bedrijf.
        In de Tweede Wereldoorlog werd volop geklikt, over waar joden woonden of over wie onderduikers herbergde. Maar ook door Duitse kinderen, die via de Hitler Jugend zo waren geïndoctrineerd, dat zij hun eigen ouders aangaven als anti-nazistisch. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn tal van voorbeelden in het heden en verleden van klikken, die onschuldige mensen de dood in jaagden.


        Afgunst, jaloezie, haat, alles kan leiden tot klikken, ook al is er geen enkele grond voor te vinden. Fantasieverhalen worden maar al te vaak geloofd (hoeveel onschuldige mannen zijn er inmiddels niet van verkrachting beschuldigd, omdat meisjes of vrouwen de pest aan ze hadden of hun zin niet kregen?). Voordat hun onschuld was bewezen, was hun leven al kapot gemaakt.
        Nergens is een grens vastgelegd als het gaat om sociale controle en meldpunten. Die grens moeten wij zelf bewaken en omdat die grens niet te trekken valt (want wat is feitelijk het verschil tussen anoniem of met je naam iemand ergens van beschuldigen?) moet ieder klikpunt volgens mij verdwijnen. Als de privacy van een persoon wordt geschaad omdat deze iets verkeerd doet, zou men nog kunnen zeggen 'eigen schuld dikke bult', maar het gaat om dat woord 'verkeerd'. Zolang wij een overheid hebben, die 'verkeerd' alleen bindt aan het overtreden van de wet, dan is het nog te overzien. Maar als er een overheid komt, die 'verkeerd' anders uitlegt, of die de moeite niet neemt om de zaak op waarheid te onderzoeken, dan loopt een kliklijn helemaal uit de hand.



        De PVV heeft aardig veel rare ideeën. Stel dat het aantal aanhangers van deze partij zo groeit, dat het de grootste partij van Nederland wordt, wat heeft een Nederlander dan te vrezen? Ja, het is een grof voorbeeld, maar ik wil er alleen mee zeggen, dat niemand in de toekomst kan kijken en kan beoordelen in hoeverre wij ooit spijt zullen krijgen van een klik mentaliteit.

        Uw persoonsgegevens liggen op het ogenblik al her en der te grabbel, zelfs uw bankrekening is niet heilig (zie mijn blog 'Hoezo persoonsbescherming?) en met de inkomenstoets moet uw dochter zo meteen misschien voor u zorgen en houdt ze geen cent over om te sparen voor haar toekomst. Misschien heeft ze moreel dan zelfs wel het recht om wat zwart bij te verdienen, omdat de overheid geen andere mogelijkheden open laat.
        Als systemen niet waterdicht zijn, niet functioneren, dan moeten die systemen worden verbeterd. Er is geen goed woord voor te vinden, om mensen aan te zetten tot onfatsoenlijk gedrag, ook al is hun slachtoffer zelf onfatsoenlijk.



Ik vroeg mevrouw Dreijer in het debat over het meldpunt, of zij volgende maand ook een meldpunt wil oprichten, waar anoniem melding kan worden gedaan van exorbitante, onbeschofte bonussen. Ja, dat is natuurlijk lulkoek, maar een uitkeringsfraudeur zou nog wel eens heel erg in de financiële problemen kunnen zitten. Bonusgraaiers hebben geen cent van die enorme bedragen nodig. En die centen komen ook bij u vandaan! Nutsbedrijven, universiteiten, banken, onderwijsinstellingen...noem maar op! Allemaal centen die u via de belasting of uw nota betaalt.
        Nee, ik praat de fraudeurs niet goed. Het deugt absoluut niet, maar er deugt veel meer niet in dit land. Toch is het nog steeds geen reden om dan zelf ook maar niet te deugen.


Een aanrader: 'Wilde Zwanen' van Jung Chang.

No comments:

Post a Comment