19.3.12

Hufterig ABP


Als de raad eerdaags instemt, zal de bibliotheek Velsen verzelfstandigen. Daarvoor zijn constructies nodig, met name om het huidige personeel niet te duperen. De ambtenaren hebben een pensioenregeling in het ABP en zijn verzekerd via het IZA. Om pensioenbreuk te voorkomen, moeten de huidige werknemers worden ondergebracht in een zogenaamde B3 stichting, zodat ze in het ABP kunnen blijven en hun huidige ambtelijke arbeidsvoorwaarden behouden. Voor nieuwe werknemers wordt een tweede stichting opgericht, waarin de arbeidsvoorwaarden gelden van de CAO voor bibliotheekpersoneel.
        Opgelost, zou je zeggen, maar zo eenvoudig is het niet. Het gaat namelijk niet goed met de pensioenfondsen. Een reden voor deze fondsen om overal geld vandaan te halen, waar het maar vandaan te halen valt. Het ABP dient voor bovengenoemde constructie een rekening in van € 158.000,--. Huh? Waarom moet het ABP hiervoor een rekening indienen, vraagt ieder raadslid zich direct af. Nou, dat zit zo: Het ABP mist aanwas en verliest geleidelijk aan klanten. Kijk, als een van de 41 (full- en parttime) medewerkers zijn baan opzegt of wordt ontslagen, dan komt de nieuwe, vervangende medewerker niet meer in die B3 stichting, maar in de andere stichting en zal dus geen pensioenregeling via het ABP meer krijgen, maar via de CAO voor bibliotheekpersoneel. Dan mist het ABP dus en klant en daarmee inkomsten. En dat gemis aan inkomstenderving moet de gemeente dus even betalen.
        Eh, begrijp ik dat nou verkeerd? Tegenover het feit, dat het ABP die inkomsten niet heeft, keert het fonds toch ook geen pensioen uit? En hoe zit dat dan als de gemeente morgen op het aantal ambtenaren moet bezuinigen? Krijgt de gemeente dan ook straf? Nee, dan niet. Maar het verzelfstandigen van de bibliotheek is toch ook een bezuinigingsmaatregel? Ja, eh...

En dan nog even de overheid. Ik herinner het me nog levendig, de grote ophef over de enorme financiële reserves van de Nederlandse pensioenfondsen in de jaren '90. Afromen die handel, klonk het toen.



'Overheid plunderde pensioenreserves ABP'

vrijdag 26 november 201012:30
De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.
Jarenlang heeft de overheid volgens Frijns te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het pensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, aldus Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur beleggingen was. Volgens hem is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.
Frijns, tegenwoordig hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, zegt verder dat ,,ook een groot deel van de vut-regeling'' door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP had gereserveerd voor de reguliere pensioenen. Daarmee zou een bedrag van 10 miljoen euro zijn gemoeid.

   

No comments:

Post a Comment