30.3.12

Hillebrink naar D66

In 2010 heeft de fractie van GroenLinks Velsen het besluit genomen om Marc Hillebrink uit de fractie te zetten. Dat zijn geen acties, die je zomaar even onderneemt. Dan is er iets goed mis en ook gedurende langere tijd. Punt is, dat je in de politiek over dergelijke zaken maar moeilijk informatie kan geven. Het is niet de bedoeling mensen te schaden, terwijl de reden voor zo'n scheiding altijd ligt bij het handelen van de persoon in kwestie. Je blijft fatsoenlijk en informeert de pers zo summier mogelijk.
        Het gevolg daarvan was, dat Ernst en ik als 'Het Stel' de zwarte piet kregen toegespeeld. Want al die handen op dezelfde buik, dat zou de oorzaak wel zijn. In mijn vorige blog heb ik daarom maar even een toelichting gegeven op 'Het Stel', om die vooroordelen uit de lucht te halen.


        Gisteren bereikte ons het bericht, dat Hillebrink zijn lidmaatschap van GroenLinks heeft opgezegd, lid is geworden van D66 en per 2 april toetreedt tot de fractie van D66 Velsen. Onze oren klapperden. Marc is altijd trouw naar de ledenvergaderingen van GroenLinks gegaan en beweerde hier telkenmale een GroenLinkser in hart en nieren te zijn. Hoezo dan ineens D66?
        Bij nader inzien past zijn actie wel in het plaatje, dat al in 2009, voor zijn vertrek en nog voor de verkiezingen, ontstond. Marc wilde, als we deel zouden nemen aan een coalitie, wethouder worden. Bestuur en fractie van GroenLinks kozen echter voor Wim Westerman (wat een prima keuze is gebleken). Tijdens de verkiezingen stond Marc bovenaan de lijst, maar GroenLinks profileerde zich als 'driemanschap', met op de posters een foto van Wim, Marc en Ernst. Na de verkiezingen wilde Marc fractievoorzitter worden, maar de fractie koos voor Ernst. Dat zette kwaad bloed, want Ernst was de nieuwkomer en Marc zat al vier jaar in de raad. De fractie (inclusief twee steunfractieleden, dus niet alleen 'Het Stel'!) bleef bij haar besluit en het kwade bloed was sindsdien niet meer van tafel te dweilen. Vergaderingen gingen niet meer over inhoud, maar de functie voorzitter.

        In 2010 was de maat vol en ging de fractie verder zonder Marc, nadat verschillende experts gedurende lange tijd met veel gesprekken lijmpogingen hadden ondernomen. Ergens besef je, dat alle moeite vergeefs is.
        Marc was niet van plan de raadszetel in te leveren en bleef aan als fractie Marc Hillebrink. Ikzelf ben van mening, dat een lijsttrekker zich niet mag beroepen op het aantal stemmen dat hij heeft gekregen, want de meeste mensen stemmen op de lijsttrekker, tenzij ze een kandidaat zelf kennen, of dat deze een vrouw is (waardoor ik met voorkeursstemmen werd gekozen). Ik zag zijn stemmen dan ook als stemmen op GroenLinks en niet specifiek op Hillebrink. Maar, hij ging verder in de raad als 'in hart en nieren GroenLinkser' en gaf gedoogsteun aan de coalitie, dus deed niet aan kiezersbedrog, ofschoon hij akelig vaak tegen GroenLinks Velsen in stemde (bijvoorbeeld voor het afschaffen van de bomenkapvergunning). Nu hij de overstap heeft gemaakt naar D66 ben ik van mening, dat hij wel degelijk aan kiezersbedrog doet. D66 (ook voor het afschaffen van de bomenkapvergunning) is absoluut een andere partij dan GroenLinks, ook hier in Velsen. Daarbij is D66 voorstander van het Landalpark in Spaarnwoude en voor de bebouwing op de Grote Buitendijk. Hij kan natuurlijk als enige in die fractie tegen stemmen, maar hoe lang kan je dat volhouden als lid van D66 (met een GroenLinks hart)?
        Maar is dat hart wel zo GroenLinks? In 2002, toen lid van de PvdA, stelde hij zich kandidaat voor de raadsverkiezingen, maar kwam onderaan de lijst en werd niet gekozen. Dat beviel niet en hij stapte over naar GroenLinks, om in 2006 als kandidaat op die lijst te komen. Dat lukte wel en hij werd raadslid. Als éénmansfractie is de kans op genoeg stemmen voor een volgende termijn klein en bovendien moet je een politieke partij oprichten, met een achterban. Maar als huidig raadslid van D66 zijn zijn kansen stukken groter, mits hij op een hoge plaats komt te staan.
        Het is onmogelijk om in het brein van een ander mens te kijken, maar we doen toch altijd een poging daartoe aan de hand van iemands acties. Het is mijn mening dat Marc vooral raadslid wil zijn en dat hij de partijpolitiek, die hij vertegenwoordigd, van ondergeschikt belang vindt, want ik denk toch niet dat D66 zich voortaan zal laten sturen door een GroenLinks hart.
        Nu hij niet langer GroenLinkser is, is voor mij de kous definitief af. Ik wens hem en D66 veel succes.

No comments:

Post a Comment