22.5.12

Het is nooit goed

Utopia

In de Volkskrant van vandaag schreef Raoul du Pre het commentaar "De weglopende kiezer". Hij heeft volkomen gelijk. Zolang je als partij in de oppositie zit doe je het altijd goed. Niemand verwacht dat je ook maar iets realiseert van je plannen (of zoals veel kiezers plegen te zeggen: beloften). Zit je in de regering, of in het lokale bestuur, maak je deel uit van de coalitie, dan wordt er verwacht dat je wel je voornemens waarmaakt. Dat een coalitie een samenwerkingsverband is tussen verschillende partijen en al die partijen een gedeelte van hun verkiezingsprogramma willen verwezenlijken, dat gaat er bij veel kiezers niet in.
     Eens te meer is dit goed zichtbaar na het Lente-akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de CU. Dat er tien snerpende maatregelen zijn teruggedraaid door deze gelegenheidscoalitie doet niet ter zake, vindt men ineens. Het feit, dat er bezuinigingsmaatregelen worden genomen, die mensen in hun portemonnee voelen is genoeg reden om massaal af te haken en de hoop te vestigen op partijen als de PvdA, de SP en de PVV. Alsof de maatregelen, die deze partijen hadden moeten nemen geen pijn hadden gedaan. Natuurlijk, een leuk politiek spel, dat het merendeel van Nederland niet door schijnt te hebben. Zolang je als partij geen verantwoordelijkheid neemt hoef je niet op de blaren van je moed te zitten. Dan kan je partijen die dat wel doen blijven verwijten, dat ze het verkeerd doen. Dat is makkelijk, en dus erg laf.
     Verwacht u nou echt dat de SP, als zij aan een regering zou deelnemen, met geld kan lopen smijten om alle schrijnende gevallen in Nederland op te lossen en dat zij zal zorgen, dat iedereen een prima leven krijgt? Dat is wel erg utopistisch. Verwacht u nou echt, dat de PVV alle islamieten het land uit krijgt, dat er geen asielzoeker meer in komt en dat de Nederlander het werk van de Polen zal overnemen, dat zwaar onderbetaald wordt? Nederlanders zijn gekke Gerretje niet.
     SP, PvdA en PVV hebben geen cent meer te makken dan de andere partijen in dit land. En waar geen geld is, kan het ook niet uitgegeven worden. Hoe doet u dat in uw huishouding? Gaat u lekker uit eten als uw portemonnee leeg is of neemt u genoegen met een blinde vink uit de supermarkt?
     Het komt wel goed met Nederland, dat weet ik zeker. En hoe het volgens mij goed komt? Door te stemmen op de partijen van het Lente-akkoord. Dan weet u zeker dat iedereen in Nederland wordt vertegenwoordigd: beetje rechts, beetje links, beetje midden, beetje gelovig, beetje atheïstisch, beetje sociaal, beetje conservatief. Dan heeft iedere Nederlander wat te huilen tijdens bezuinigingen en dan heeft iedere Nederlander in goede tijden wat te juichen. Dan pas is er sprake van een evenwichtige volksvertegenwoordiging, want een links kabinet zal te sociaal voelend zijn en een rechts kabinet zal de pijn van de armsten niet voelen.
     U heeft nog een paar maanden, om hier eens flink over na te denken. Als wij alleen maar blijven kijken naar wat goed voor onszelf is, dan is het land besturen, zoals du Pre zo goed zegt, een onmogelijke opgave. Dan is alles altijd verkeerd. En misschien is het ook een aanrader, om eens te kijken of die 'mooie beloftes' van veel partijen wel realistisch zijn, want je kan natuurlijk stemmen op Utopia, maar dat bestaat alleen in boeken. 

No comments:

Post a Comment