20.7.11

Reactie op artikel over Sam van Rooy, IJmuider Courant 18 juli 2011

De PVV heeft Sam van Rooy op non-actief gezet om zijn filmpje op internet. Dat is mooi. Maar Sam zal zijn mening, net als veel andere mensen, over vrouwen in bourka echt niet veranderen. Hij haalt racisme en fascisme erbij, net als anderen voor hem deden. Wat is het toch, dat al deze mensen vergeten dat religies door alle eeuwen heen hebben getracht hun overtuiging te verspreiden, als het ‘nodig’ was met geweld? En wat is het toch, dat mensen vergeten dat onder het atheïsme van de nazi’s een genocide plaatsvond, die zijn gelijke niet kent? En hoe zat het ook weer met misbruik van kinderen in Katholieke instellingen over de hele wereld? Zijn dat de westerse waarden en normen, waar wij blij mee moeten zijn? Ja, er bestaat fascisme, racisme, inhumaan gedrag, maar vooral ook domheid. Domheid om die zaken toe te schrijven aan een bepaald geloof, mensen met een bepaalde huidskleur of nationaliteit. En die domheid komt waar ook ter wereld voor.
          In geen enkele groep is iedereen ‘slecht’ (om alle negatieve opvattingen en gedragingen maar even onder één noemer samen te brengen). Zoals Thomas von der Dunk zo terecht in zijn Arondéuslezing meldde: als we groepen mensen veroordelen, dan doen we exact wat we niet meer willen: hetzelfde als de nazi’s in WOII. Wanneer komt het besef, dat ‘slecht’ zijn een individuele aangelegenheid is en dat een slechterik met macht in staat is mensen te onderwerpen en te indoctrineren? Ik verwacht van iedere willekeurige Nederlander meer wijsheid!
          Het is diep triest, dat mensen als van Rooy niet doorhebben, dat zij zich exact gedragen als de fascist van weleer. Dat is domheid. Maar het zet bovendien aan tot ongegronde haat jegens mensen, die geen vlieg kwaad doen. Ik kan me niet heugen dat een hoofddoek of bourka ooit een mens is aangevallen, een kind heeft verkracht, een driejarige jongetje heeft mishandeld, in dit zwembad, dat Nederland heet.

(geschreven 18 juli 2011- geplaatst in IJmuider Courant 26-7-2011)

No comments:

Post a Comment