22.10.13

Een moordenaar is altijd gestoord

Een moordenaar die niet wil meewerken aan een psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum kan dat weigeren. Als de man of vrouw niet bij de groep hoort (20-30 %) die simpelweg door ze te aanschouwen al gestoord verklaard kunnen worden, dan kan niet worden vastgesteld, of de man of vrouw een psychische afwijking heeft en dus kan de rechter geen tbs opleggen. Klinkt logisch, maar is dat het ook?
   Is het normaal om een mens te vermoorden? Nee. Is er dan sprake van een psychische afwijking? Ja. In ieder geval wel als je de moordenaar vergelijkt met een 'normaal' mens, die moorden glad verkeerd vindt en zijn problemen met de medemens anders oplost. Maar is de normale mens wel normaal? Niet altijd, zou je kunnen zeggen, want er lopen heel wat rare snuiters op de wereld rond, ondanks het feit dat ze niet moorden. De conclusie is dan, dat er een grens moet worden gesteld. Waar houdt normaal op en wordt iemand abnormaal? En wanneer is abnormaal geen probleem en wanneer wordt het wel een probleem. Me dunkt, dat wanneer iemand aan het moorden gaat, hij of zij de grens van problematische abnormaliteit wel heeft overschreden. Helaas denkt de wetgeving daar anders over. De abnormaliteit van de moordenaar is niet vastgesteld door het Pieter Baan Centrum en dus bestaat de abnormaliteit niet. Een moordenaar kan ik dat geval 18 jaar (bij goed gedrag 12 jaar) tot levenslang (bij goed gedrag 20 jaar) krijgen, zonder tbs.
   Dat veel moordenaars niet willen meewerken aan een onderzoek ligt voor de hand, want tbs kan flink wat jaren langer duren (gemiddeld 10 jaar) dan een gevangenisstraf en in gevallen leiden tot levenslange opsluiting. Immers, je kan ongeneeslijk abnormaal zijn. Chronisch ziek in de kop. Als bewezen abnormaal krijg je vaak een kortere celstraf, maar duurt tbs tot het moment dat je genezen wordt geacht en geen gevaar voor de maatschappij meer oplevert. Als iemand zelf denkt dat dat wel eens een uitzichtloze weg zou kunnen worden, dan zal hij wel uitkijken om Pieter Baan te laten wroeten in zijn ziel.
   De moordenaar van Jennefer van Oostende kwam ermee weg. Omdat Pieter Baan niet kon wroeten, wist niemand of hij wellicht in herhaling zou vallen. Als dat wel gebeurt, dan is dat pech voor zijn volgende slachtoffer, daar komt het simpelweg op neer. Haar moordenaar kreeg ook geen levenslang, omdat niet kon worden bewezen dat hij Jennefer had gedood om seksueel misbruik te verhullen. Dat zal de ouders van Jennefer veel kunnen schelen, de reden waarom hij haar vermoorde. Tijdens of na de lust, wat is het verschil? Het meisje is dood. Gedraagt de Rotterdammer zich goed, dan loopt hij over tien jaar weer vrij rond. Welke minister zal dat dan goedpraten?
   Een moordenaar spoort niet, zo simpel is het, doodeenvoudig omdat een normaal mens niet moord. Iedere moordenaar zou moeten worden onderzocht door het Pieter Baan Centrum, of stelliger nog: iedere moordenaar behoort tbs te krijgen, omdat zijn gestoordheid al vaststaat door zijn daad.  

No comments:

Post a Comment