5.3.13

Twitter

Kritiek, heel veel kritiek bereikt mijn ogen via Facebook. Misplaatste kritiek veelal, omdat de schrijver(s) iets roepen, zonder te weten hoe de vork in de steel zit, de klok hebben gevonden, maar niet weten waar de klepel hangt, van het fijne geen weet hebben, van muggen olifanten maken, de ketel verwijten dat hij zwart ziet en geen vogel laten zingen zoals die gebekt is. Er is een ander term voor dat soort gedrag: schijten op. Klinkt smerig en dat is het ook, want er is altijd wel een lezer, die al die onzin voor zoete koek aanneemt.
   Een fractiegenoot vindt 't het sop de kool niet waard, te oninteressant om op te reageren. Ik vind van niet. Ik heb een pesthekel aan uitlatingen, die kant nog wal raken, maar die in een dusdanig jasje worden gegoten, dat het lijkt alsof de schrijver het licht heeft gezien. Daarom reageer ik wel, aanvankelijk met het nodige enthousiasme, maar inmiddels met enorme ergernis.
   Het laatste bericht dat me ter ogen kwam ging over twitter. De gemeente Velsen moet dit sociale medium bijzonder serieus nemen. Een gemeente die niet twittert zou niet weten wat er onder de bevolking speelt. Laat ik een hot item nemen: de gemeente twittert "Wat vindt de Velsenaar van het HOV?" Goede vraag toch? En natuurlijk barst een twittergolf los, met allerlei verschillende antwoorden als: te duur, prima zaak, niet nodig, geen tijdwinst, tegen, voor, zal wel goed zijn... Vervolgens volgt een optelsommetje en is bijvoorbeeld het grootste percentage voor de aanleg van het HOV. Is dit dan een waarheidsgetrouw beeld van wat de burger van Velsen wil? Nee, want er zijn legio mensen, die niet twitteren, legio mensen, die de tweet hebben gemist en legio mensen, die het een worst zal zijn.
   Laat de gemeente nou een gemeenteraad hebben, eerlijk gekozen vertegenwoordigers van die burgers, die in de raad hun stem laten horen! Erg handig, vooral omdat met ieder besluit dan geen referendum gehouden hoeft te worden onder de bevolking en de gemeente ook geen twitter hoeft te bezigen, om aan antwoorden te komen. De gemeenteraad (voor de duidelijkheid: het hoogste orgaan van de gemeente) heeft het voor het zeggen. En vier jaar nadat deze is gekozen kunt u die raad met haar partijen en zelfstandige raadsleden afrekenen op hun stemgedrag. Deed de partij waarop u stemde in uw ogen iets faliekant verkeerd, dan stemt u vast niet nog eens op die partij. Wat u ook kunt doen is op ieder gewenst tijdstip de telefoon pakken en uw partij bellen. U maakt dan duidelijk wat voor u belangrijk is en waarom u graag wilt, dat uw partij voor of tegen stemt.
   Tot de meeste burgers is dit besef helaas nog niet doorgedrongen. Tot een aantal mensen, die voortdurend kritiek hebben op de politiek en denken het zelf beter te kunnen ook niet. Die schijten maar door, schrijven over machtsspelletjes, over doofheid van een gemeente, over ontoegankelijkheid, noem maar op. Jammer is wel, dat als Pietje of Klaasje morgen een politieke partij beginnen, zij net als iedere andere partij niet iedereen tevreden kunnen stellen en niet met iedere wind mee kunnen waaien. Ook hebben zij niet meer geld te besteden dan de andere partijen, moeten zij het met dezelfde accountant doen en met hetzelfde ambtenaren apparaat, dezelfde bezuinigingen en hetzelfde kabinet. Als Pietje of Klaasje dan twitteren, of het HOV er wel of niet moet komen, krijgen zij net zoveel diverse antwoorden. Oei, dat wordt lastig kiezen! Dan gaat het erom, wat de aard van de partij is: waar sta je als partij voor? Ben je vooruitstrevend en kijk je in de toekomst, of ben je behoudend en wil je veranderingen vooral tegen gaan. Ga je voor een gezond milieu, of kan het je niet schelen, als er maar genoeg fabrieken zijn voor de werkgelegenheid? Waar steek je geld in? In veel sport, of toch liever in de WMO?
   Conclusie: de gemeente hoeft helemaal niet te twitteren, want al zou 100% van de retourtweets positief uitpakken, het laatste woord is aan de politiek en niet aan de ambtenaren. En denk niet, dat het huidige college, de burgemeester, de politie, niet weten wat er speelt in de gemeente. Dat weten ze heel goed, want die schijten ook, net als u en ik en onze toekomstige koning. In dit geval bedoel ik dat in natuurlijke en onvermijdelijke zin.

No comments:

Post a Comment