12.6.12

Tabaksaccijns: 2,3 miljard euro


Laten wij rokers, zoals moeder overheid dat graag wil, eens massaal stoppen met roken. Met z´n allen op dezelfde dag. 1 Januari 2013 bijvoorbeeld. Goed idee toch? Moet stukken makkelijker zijn dan in je eentje. Je komt nergens meer een rookluchtje tegen, zit niet meer smachtend te kijken naar je partner, die nog wel lustig aan een sigaret zit te zuigen en kopen kan je die dingen ook niet meer, want ze zijn acuut uit de handel genomen. Met een week of drie weten we niet beter meer en behoort roken tot iets oers, zoals pruimen. Een maffe gewoonte uit het verleden.
     Dat kost een behoorlijk aantal tabaksverkopers wel hun zaak, maar dan hadden ze maar in een gezondere handel moeten investeren. Ik vergeet wat. Naast de btw (eerdaags 21% / in 2011 € 0,83 per pakje) kost het de staat wel 2,3 miljard euro (2009 / in 2011 € 2,96 per pakje) aan accijns per jaar. Ik denk niet dat de rokers dat uitsparen door geen longkanker te krijgen, dus daar moet wel even wat op gevonden worden. Eigen bijdrage voor de zorg? Nee beter: accijns heffen op al die mensen die door het stoppen met roken ouder worden, bijvoorbeeld vanaf hun 60ste. Stel dat iemand 1 pakje per dag rookte, dan loopt de staatskas ruim € 1383,- per jaar mis aan btw/accijns op deze persoon. Dat moet toch echt opgelost worden. Met het ontslaan van een aantal anti-rook-boa's kom je er ook niet.


     Op 1 januari 2013 slaan wij rokers dus een structureel gat in de begroting van Nederland. We zouden eerst eens moeten weten, waar dat geld aan wordt besteed. Algemene reserve? De gezondheidszorg zou wel voor de hand liggen, maar dergelijke logica verwacht ik niet van een regering. Zo betalen veel mensen hondenbelasting, die ook (voor een groot deel) in de algemene reserve verdwijnt. Niet in de gemeente Velsen hoor, daar hebben we een stokje voor gestoken.
     Net als de hondenbelasting, wordt de accijns op sigaretten en ander rookgenot ook steeds hoger. Wat betalen wij rokers eigenlijk, wat niet rokers niet betalen? Ik heb geen idee. Ik wil die accijns best bij mijn ziektekostenverzekering leggen. Dan gaat het bedrag daar naartoe, waar het hoort. Ik verziek mijn gezondheid, dus  eigenlijk heeft die verzekering recht op die centen en niet de overheid.
     Er komt ineens nog een andere vraag ik me op. Die sportblessures! Gescheurde banden, pezen, gebroken enkels, hersenschuddingen, tennisarmen, voetbalknieën...wie betaalt dat allemaal? Hier in Velsen worden veel sportaccommodaties gesubsidieerd. Sporters krijgen dus feitelijk geld toe, om zich te blesseren. Dat deugt ook niet helemaal.


     De meeste argumentaties deugen van geen kanten. Rokers zijn duur, bijvoorbeeld. Welnee! Rokers brengen geld in het laatje. Rokers zouden meer dan een dubbele ziektekostenverzekering betalen als de accijns de goede kant op ging. Sporters zijn duur, want er gaan bakken overheidsgeld naar sportsubsidies. Drinkers? Alcohol levert de staat jaarlijks ook een miljard euro accijns op.
     Wij accepteren iedere melkkoe in dit land, gewoon omdat we allerlei willekeurige uitspraken als vanzelfsprekend accepteren en ons nooit eens afvragen, hoe het nou werkelijk in elkaar zit. Met flink wat schuldgevoel in je zak, denk je als roker al snel, dat je een paria van de samenleving bent.
     Tot slot, ook voor de latex handel zijn wij rokers goed. Wij moeten onze muren veel vaker witten dan een niet roker.


No comments:

Post a Comment