13.2.14

Stuiterende Wethouder

De hondjes kijken me verwonderd aan. 't Komt niet vaak voor dat ik al om negen uur 's morgens een lachstuip krijg. Meestal moet er eerst wat melk en koffie in voordat ik op iets reageer. Maar vanochtend ligt er een brief van het bestuur van GroenLinks Velsen voor mij klaar. Ernst heeft dezelfde gekregen. Die was wat eerder op en nu begrijp ik ook die olijke oogjes waarmee hij mij aankeek, toen ik hem goede ochtend zoende. Da's leuk, samen in hetzelfde traject: de terugroepingprocedure van GroenLinks Velsen.
   Twaalf leden hebben gisteravond voor gestemd: die Reina en Ernst moeten eruit! Ik kan ze zo met naam noemen, maar dat doe ik maar niet. Van de twaalf is er één wethouder, vier zijn bestuursleden, drie zijn nieuw op de kandidatenlijst. Dat is bijzonder triest. Echt ontzettend triest, want het geeft wel aan hoe onvoorstelbaar dom die mensen zijn. En dat moet zometeen de politiek in! Eentje heeft er zelfs politicologie gestudeerd. Dat moet zometeen weer een politieke partij leiden! Wat ontzettend triest!
   Ik laat jullie meedelen in de grote verwondering, die gelijktijdig op mijn lachspieren werkt en mij doet huiveren over het niveau dat GroenLinks hier in de gemeente te wachten staat. De argumenten:

  • Overwegende dat E. Merhottein en R.W. de Haan hebben besloten zich terug te trekken van de kandidatenlijst van GL voor de GRverkiezingen '14, naar aanleiding van het besluit van de ledenvergadering van GLV op 20 nov. de heer Merhottein niet te kandideren voor de plaatsen 1 of 2,
  • Overwegende dat beide leden daarop in media en op websites ernstige verwijten naar de partij, afdelingsbestuur en de GL wethouder hebben gemaakt, wat heeft geleid tot schade aan het beeld van GL Velsen,
  • Overwegende dat het landelijk bestuur daarop, op verzoek van het afdelingsbestuur hun toegang tot de GLV-website heeft ontnomen,
  • Overwegende dat de fractie sinds 5 november '13 geen afstemming meer heeft gepleegd met bestuur of wethouder,
  • Overwegende dat de fractie sinds 5 nov. '13 zonder enige consultatie met het afdelingsbestuur of de wethouder een motie van wantrouwen tegen de GL wethouder heeft ingediend
  • Gezien de grote schade aan het beeld van GL en de schade aan de positie van de wethouder, alsmede dat de actie is uitgevoerd vlak voor de GRverkiezingen, midden in de campagnetijd,

Daarna wordt er nog het een en ander betreurd en besluiten ze het vertrouwen in ons op te zeggen. Volgende vergadering: 19 februari. Voor die tijd mogen we ons verweren. Voor verweer (beroep of bezwaar) staat een wettelijke termijn (Algemene Wet Bestuursrecht) van 6 weken, maar daar houdt het bestuur zich niet aan. Bovendien mag een weekend volgens de termijnenwet niet meegerekend worden, dus wij krijgen vijf dagen. Wij hebben het bestuur daarvan op de hoogte gesteld, maar het bestuur beantwoordt sinds 5 november geen enkele vraag of brief meer.
   Maar goed, bovenstaande overwegingen komen dus hierop neer:

  • Een gemeenteraadslid van GL mag zich kennelijk niet terugtrekken als kandidaat voor verkiezingen. Sinds wanneer is dat zo? Dat zou wel ellenlange lijsten opleveren, zo door de eeuwen heen.
  • Een gemeenteraadslid mag haar bestuur en wethouder niets verwijten en dat zeker niet naar buiten brengen. Ik dacht dat wij in Nederland vrijheid van meningsuiting hadden? Kennelijk geldt die vrijheid alleen voor een wethouder, die fractieleden met allerlei leugens mag zwartmaken.
  • Als een afdelingsbestuur naar het landelijk belt en zegt, dat Pietje of Klaasje (toevallig de goede namen, grappig!) voortaan de website beheert, dan verandert het WEBTEAM de toegang. Daar staat het partijbestuur volledig buiten. Die houden zich niet bezig met die futiliteiten.
  • Sinds 5 november heeft het bestuur, en sinds 20 november de wethouder, geweigerd te reageren op mails en vragen van de fractie. De enige reactie van het bestuur op 14 vragen van mij was 'Jammer, dat je dat zo vindt'.
  • Er is zoiets als dualisme. Wij moeten het bestuur en de wethouder dat nog eens uitleggen (eerder pogingen daartoe hebben kennelijk gefaald), maar dat bestaat al sinds 2002. Dat houdt in, dat fractie en wethouder niet op een lijn hoeven te zitten. Bovendien, de fractie is er voor de politiek en het bestuur voor de ondersteuning van fractie en wethouder.
  • Schade aan GroenLinks werd berokkend op het moment, dat de wethouder eens even had besloten, dat de huidige fractie hem niet meer zinde. Toen hij met zijn twee secondanten de vergadering van 5 november binnenliep was al direct duidelijk, dat de man op oorlogspad was. Dan nog flink wat zand en stront in de ogen van een paar leden gooien, het bestuur in al haar domheid meetrekken (zelf denken is erg moeilijk) en je hebt een beerput gecreëerd, waar geen Velsenaar de lucht van kan omzeilen. Bestuur en wethouder meenden, dat wij ook volgzame hondjes zouden zijn, ons dociel in een hoekje zouden laten trappen. Miskleun!

Kortom, non-argumenten, een stuiptrekking, een jij-bak bovendien, want wij hebben met de motie van wantrouwen al het vertrouwen in de wethouder opgezegd. Wij hebben al sinds wij geen antwoord op onze vragen aan het bestuur kregen het vertrouwen in het bestuur opgezegd en wij hebben al een klacht ingediend bij het landelijk partijbestuur over deze wethouder en dit bestuur, die alle regels en wetten aan hun laars hebben gelapt, nog afgezien van het onfatsoen, dat zij manifesteerden.
   Je kan erom lachen, maar het is natuurlijk diep triest, dat dit stelletje onbenullen in de politiek blijft of komt. Dat moet zometeen besluiten nemen over het heil van jullie gemeente, maar nadenken over een onzinnig gegeven als een terugroepingprocedure gaat ze al boven hun pet. Sterker nog, de regel van GL, dat iemand zijn zetel moet inleveren is in strijd met de wet. Een raadslid wordt op persoonlijke titel gekozen. Dat werd ons door de griffie voor de zekerheid nog even meegedeeld. Lief hè? Iedereen is zo met ons begaan.
   En waar is dit nou allemaal mee begonnen? Nou gewoon, met een machtsspelletje. De wethouder wilde macht. Macht krijg je alleen over mensen, die bang zijn en geen ruggengraat hebben. Bang om hun positie te verliezen, bang om tot de verliezers te behoren. Die angst zag je bij de NSBer. Mensen zonder angst kiezen voor standpunten, voor hun overtuiging en zijn bereid te vechten en te verliezen. Die gaan in het verzet. Dat betekent dat je kop eraf kan gaan, zoals bij ons gebeurde, maar wij kunnen nog steeds in de spiegel kijken zonder schaamte. Dat kunnen die angsthazen niet. En uiteindelijk verliezen de angsthazen meer dan ze lief is: alle respect. Zelfs al ben je 72 en al jaren grijs, praat je geaffecteerd, kan je twee keer dr. dr. voor je naam zetten, als je je fatsoen verliest, verlies je ieder aanzien. Dan is iedere glimlach in jouw richting alleen nog een etiquette. Mijn advies aan deze mensen: vooral niet achterom kijken, want daar liggen wolven op de loer, klaar om aan te vallen. Zeker in de politiek!



   Laat ik er voor deze keer weer eens een leuk fotootje bijdoen. Wij hebben immers iets te vieren: eindelijk verlost van die onnozelheid.

No comments:

Post a Comment