29.8.13

Van Raadslid tot Visvoer

Begrijpend lezen, was dat niet ooit een onderdeel van ons taalonderwijs? Scheidegger zou een cursus in Velsen moeten beginnen.
Ik schoot in de lach toen ik net de ingezonden brief van Dini Prins in de IJC las, ja natuurlijk, over HET HOV (HET Hoogwaardig Openbaar Vervoer, DE HOV-lijn). De zoveelste leerling voor de nieuwe cursus, dacht ik direct. Prins denkt gelezen te hebben dat Merhottein van GroenLinks op de 14de september gaat protesteren op Plein 45. Het ontgaat haar, dat hij zichzelf slechts als voorbeeld neemt van iemand die voor het HOV is en tegen afschaffing van de FFF (Ferry). Voor welk onderwerp sta je dan op dat plein te protesteren? Allebei of een van beide?
   Prins, begaan met de gang van zaken in deze gemeente, heeft ook niet uit de kranten van het afgelopen half jaar kunnen distilleren, dat dit college zich met hand en tand heeft verzet tegen het verdwijnen van de FFF. Wethouder Baerveldt is het vleesgeworden verzet als het gaat om die boot. De provincie, mevrouw Prins, heeft die beslissing genomen. Merhottein zou dus niet protesteren tegen zijn eigen beleid, zou hij op het plein gaan staan (wat hij niet doet, want dan staat hij er ook als tegenstander van het HOV, waar hij geen tegenstander van is en wat wel zijn eigen beleid is. Ja, t'is moeilijk, maar na veel herhalen moet het te begrijpen zijn).
   Mevrouw Prins denkt ook dat Merhottein fractielid in Haarlem is geweest, maar daar is ons niets van bekend. Merhottein was voorzitter van het bestuur van GL Haarlem, en zoals bekend maakt het bestuur van een partij de politiek niet.
   1800 Handtekeningen tegen de busbaan. Ja, zo'n handtekening is zo gezet. Ik zie precies voor me hoe dat gaat:
'Jullie tekenen toch ook tegen de HOV?'
'HOV? Wat is dat?'
'Die nieuwe buslijn over het oude spoor, achter onze tuin.'
'Komt daar een bus dan? Wat handig!'
'Nee, helemaal niet! Wij krijgen daar de herrie van!'
'Nou, beter dan een trein zou ik zeggen, of een autoweg met die rottige brommertjes. Maar als ik je ermee help, geef dan maar. Ik ga toch nooit met de bus.'
En een ander: 'Oh meid, tuurlijk tekenen we en ik zal mijn buren in Velserbroek ook vragen. Dat zijn zulke schatten, die helpen altijd iedereen!'
    Prins wil Merhottein aan het werk zetten bij de gemeente (als ambtenaar?) om ander beleid te maken. Grappig dat mensen een afwijkende mening niet kunnen verteren en dan op de man gaan spelen. 'In een kamp en dan castreren, nou dan souwe se wel leren,' zong Robert Long ooit en die mening voel je als raadslid vaak aan den lijve. Verpulverd tot visvoer, omdat je anders denkt. Omdat je verder kijkt dan je neus lang is, het hele dossier goed hebt doorgenomen en in de toekomst kijkt. Ik vraag me af hoeveel ondertekenaars het dossier goed hebben gelezen voor ze hun handtekening plaatsten. Zeg eens eerlijk mensen, heeft u het 'van horen zeggen' of heeft u zich werkelijk in de materie verdiept?
   Met de opkomst van de auto als vervoermiddel voor Jan en alleman, verdween op veel plaatsen de tram en ander OV. Spijt op tand, toen de wegen dicht slibden en dat OV net zo lang in de file moest staan als de auto. Yes, we bedachten aparte busbanen om de problemen op te lossen. Nog even en die busbanen maken plaats voor rails, waarop net als in Hong Kong onbemande treintjes ons van hot naar her brengen. Waar we net als in Barcelona maar maximaal 3 minuten moeten wachten tot de volgende komt. Waar we net als in Wenen het niet in ons hoofd halen om met een auto naar de stad te gaan. Passagiers zat! 17 miljoen ofzo.
   Nederland loopt tragisch achter op allerlei ontwikkelingen maar als de politiek een inhaalslag wil maken, dan komen we in de achtertuinen terecht, waar ieder voor zich regeert en alleen God voor ons allen. Dan is vooruitgang, innovatie, een vies woord, maar kankeren we wel door over alles wat verkeerd is.

No comments:

Post a Comment