10.12.11

Échte grote jongens zijn trots op 72%!


Waar zijn wij nou helemaal mee bezig, hier in Nederland? Rutte zei vorige week nog, dat hij nooit macht uit handen zou geven aan de EG, maar zijn woorden zijn vluchtig. Ik ben benieuwd naar het volgende debat.
        En dan, nog maar even tien miljard bezuinigen. Alsof het peanuts zijn. De ideeën daarover liggen al klaar:
- Huisartsenconsult onder het eigen risico
- overdrachtsbelasting 1% omhoog
- afschaffen aftrek wegens geen eigenwoningschuld
- btw op voedsel horeca van laag naar hoog
- maximale ww-duur naar 1 jaar
- verhogen forfaitair rendement sparen en beleggen met 1%

Hoe je het ook wendt of keert, de miljarden moeten dus weer bij de de geijkte groep vandaan komen, met even specifiek genoemd: de man of vrouw die zijn baan verliest!
        Gelijktijdig bereikt ons de informatie, dat banken 5 procent belasting moeten betalen over uitgekeerde bonussen die meer bedragen dan het jaarinkomen van bestuurders. Let wel: de bestuurder gaat in dat geval dus met twee jaarinkomens naar huis. Ach wat! Een klein percentage van de bevolking, dat die mazzel heeft. Maar waarom moet de ontvanger die 5% niet betalen? Ik vraag me altijd af, hoeveel uren er in een dag gaan. Zo heeft een directeur van een universiteit (stond laatst in de krant) een baan, maar verdient voor twee, omdat zijn baan is opgedeeld in twee functies. Ook zit hij (bezoldigd!) in 9 besturen. Is zijn dag langer dan die van een arbeider of een horeca-ondernemer (om maar even een tijdrovende baan te noemen)? Is het gebruik van zijn hersens kostbaarder dan het gebruik van de handen van een arbeider of de combi van handen en brein van een horeca-ondernemer? Zijn wij klootvolk minder moe van ons werk?

        Even ter informatie: van de 7.255.000 huishoudens in Nederland heeft 21% een besteedbaar inkomen van 45.000 euro of meer (1.557.000 hh). 79% heeft een besteedbaar inkomen onder de 45.000 (5.798.000 hh). Een modaal inkomen is 33.000 per jaar (gegevens CBS juli 2011). Ik dacht zo: als we er nou eens een belastingschaal bovenop gooien of misschien zelfs twee. Nu is de hoogste 52%. Ben je een beetje manager hier in Nederland, dan moet je toch minstens 62 of 72% belasting kunnen betalen? Of in je huis blijven wonen zonder hypotheekrenteaftrek? Dan ben je pas geslaagd in het leven!

No comments:

Post a Comment